Ergonomi för kontorsarbetare

Standard

Att arbeta på ett kontor kanske inte är det mest krävande arbete för kroppen. Men det betyder inte att man helt kan förbise ergonomiskt tänkande. Ergonomi spelar en viktig roll i alla jobb och bra ergonomiskt tänkande kan gynna hälsan mer än många tror. Nedan kan du läsa om några tips för hur ni kan skapa en mer ergonomisk miljö för kontorsarbetare.

Ergonomiska möbler

När man talar om ergonomi är möblerna det första många tänker på. Och medan de inte är allt som kan vara ergonomiskt utformat spelar de absolut en stor i dessa fall. En bra kontorsstol lägger grunden för vad en kontorsarbetare behöver får att kunna arbeta ergonomiskt. Den bör följa kroppens naturliga former, men då vi alla är olika är det bra om den också kan justeras något för att alla ska kunna hitta en personlig passform.

Möjligheten till ståbord

Att sitta ned allt för lång tid åt gånger är inte bra för kroppen. Men att ge kontorsarbetare möjligheten att variera sin egen arbetsställning med ett höj- och sänkbar bord kan vara en lösning på detta. Till ståbord är det dock rekommenderat att arbetare också har en bra arbetsmatta att stå på som hjälper till att avlasta kroppen.

Bra arbetsbelysning

Att arbeta i tillräcklig ljusa förhållanden är något alla ska kunna göra. Kontorsarbetare tender att sitta många timmar om dagen framför en skärm och behöver kunna göra detta i ett ljust rum för att få så liten kontrast mellan ljuset från skärmen och ljuset från omgivningen som möjligt.